برخی از مدلهای سنجش اثربخشی تبلیغات، ابزارها و روشهایی هستند که به کمک آنها میتوان ارزش و تأثیر تبلیغات را در بازاریابی و فروش محصولات و خدمات موردنظر سنجید. این مدلها با توجه به نیازها و محدودیتهای هر سازمان و تحقیقات بازاریابی، توسعه یافتهاند و هر کدام ویژگیها و مزایای خاص خود را دارند.
یکی از مدلهای سنجش اثربخشی تبلیغات، مدل AIDA است. این مدل با توجه به مراحل توجه، تحلیل، اقناع و عمل به ترتیب، تأثیر تبلیغات را بر روی مشتریان موردنظر سنجیده و ارزیابی میکند. در این مدل، ابتدا توجه مشتری به تبلیغ جلب میشود، سپس مشتری با تحلیل و ارزیابی اطلاعات بیشتری درباره محصول یا خدمت به دست میآورد و در مرحله بعد با اقناع و متقاعد کردن مشتری، تمایل به خرید ایجاد میشود و در نهایت مشتری اقدام به عملیات خرید میکند.
مدل دیگری که در سنجش اثربخشی تبلیغات استفاده میشود، مدل DAGMAR است. این مدل با توجه به سه مرحله اطلاعرسانی، اقناع و رفتار، تأثیر تبلیغات را سنجیده و ارزیابی میکند. در این مدل، در مرحله اول توجه مشتری جلب میشود و اطلاعات لازم درباره محصول یا خدمت به مشتری منتقل میشود. در مرحله بعد، مشتری با اقناع و متقاعد کردن، تمایل به خرید نشان میدهد و در نهایت در مرحله رفتار، مشتری اقدام به خرید میکند.
علاوه بر این دو مدل، مدلهایی دیگر نیز وجود دارند که بر اساس نیاز و شرایط هر سازمان، میتوان از آنها استفاده کرد. این مدلها شامل مدل Hierarchy of Effects، مدل Elaboration Likelihood Model و مدل 7Cs میباشند. هر یک از این مدلها با توجه به ویژگیها و مزایای خاص خود، میتوانند به سازمانها در سنجش و ارزیابی اثربخشی تبلیغات کمک کنند و در ارتقای استراتژیهای بازاریابی و فروش مؤثر باشند.