احاله چیست
احاله در قانون آیین دادرسی به معنای ارجاع دادن است و به معنای ارجاع رسیدگی پرونده، از دادگاه دارای صلاحیت محلی، به دادگاه هم عرض دیگری که دارای صلاحیت موضوعی است، می باشد. احاله در قانون به این معنی است که رسیدگی قضائی به پرونده ای از حوزه قضایی به حوزه قضایی دیگری واگذار شود. دلیل احاله شدن پرونده های کیفری ممکن است به دلیل نظم و امنیت عمومی ضروری باشد.
در صورتی که پرونده ای دارای چندین متهم باشد و محل رسیدگی قضایی در جایی باشد که تعداد متهمان از نظر اقلیت در آن جا اقامت داشته باشند، پرونده حواله میگردد. شرایط احاله این دسته از جرائم عبارتند از: پیشنهاد رئیس قوه قضائیه یا دادستان کل کشور تجویز دیوانعالی کشور.
چه مواردی در قانون احاله مطرح میشود
در قانون آیین دادرسی کیفری، موارد زیر برای احاله پرونده به دادگاه دیگری مطرح میشود:
اگر متهم یا بیشتر متهمان در حوزه دادگاه دیگری اقامت داشته باشند.
اگر محل وقوع جرم از دادگاه صالح دور باشد.
در مورد جرائم در صلاحیت سازمان قضائی نیروهای مسلح، احاله حسب مورد به درخواست دادستان نظامی یا رئیس سازمان قضائی استان با موافقت رئیس سازمان قضائی نیروهای مسلح انجام میشود.
همچنین، در قانون مدنی، احاله حقوقی نیز مطرح میشود. در این حالت، احاله به معنای صدور حکم در خصوص مساله ارجاع شده به دادگاههای دیگر است. احاله حقوقی درجه اول زمانی مطرح میشود که قانون بینالمللی یا قانون کشور خارجی، در موردی مثل احوال شخصیه اتباع خارجه مقیم ایران، صدور حکم در خصوص مساله ارجاع شده به دادگاههای ایران را، به قانون ایران یا قانون کشور خود، احاله یا ارجاع داده است. در این حالت، موافقت دیوان عالی کشور ضروری است. همچنین، احاله کیفری نیز در صورت پیشنهاد رئیس قوه قضاییه یا دادستان کل کشور و تجویز دیوان عالی کشور، در صورتی که به دلیل نظم و امنیت عمومی ضروری باشد، قابل اعمال است.