اجرت المثل چیست
اجرت المثل یکی از حقوق ویژه زنان است که شرع و قانون برای آن در نظر گرفته شده است. اگر زن در طول زندگی مشترک و در خانه همسر خود، کاری انجام دهد که موظف به انجام آن نیست، مستحق پاداشی است که به آن اجرت المثل گفته میشود. این حق برای زنانی که در کابین شوهر از ابتدا تا زمان طلاق یا توافق زوجین بر مبنای طول مدت زندگی با نظر کارشناس (یا توافق زوجین) محاسبه میشود.
مطالبه اجرت المثل ایام زناشویی با تقدیم دادخواست از جانب زوجه به دادگاه خانواده بعمل میآید. همچنین زمانی که پروندهها به خواسته طلاق در دادگاه مطرح باشد، دادگاه ضمن رأی خود باید تکلیف اجرت المثل را تعیین نماید.
تعیین مبلغ اجرت المثل بر اساس عرف اجتماعی انجام میشود و هیچ زن شوهرداری برای دریافت اجرت المثل، این موضوع را مطر ح نمیکند که به عنوان مثال در طول یک هفته، به دفعاتی مشخص آشپزی کرده یا کارهای دیگر منزل را انجام داده است. برای تعیین مبلغ قابل پرداخت بابت اجرت المثل، پرونده به کارشناسی ارجاع داده میشود.
نحله یا پرداخت اجرت المثل میتواند در قرارداد ازدواج و یا برحسب شرایط خاص متعاقباً جزو تعهدات زوج در مقابل زوجه باشد که مشمول صداق و مهریه و فریضه و اجراء هم خواهد شد. مطالبه اجرت المثل ایام زناشویی توسط وکیل و با تقدیم دادخواست از جانب زوجه به دادگاه خانواده انجام میشود.
در کل، اجرت المثل یکی از حقوق ویژه زنان است که برای کارهایی که در خانه همسر انجام میدهند و موظف به انجام آن نیستند، محاسبه و پرداخت میشود. مبلغ اجرت المثل بر اساس عرف اجتماعی تعیین میشود و مطالبه آن توسط وکیل و با تقدیم د ادخواست از جانب زوجه به دادگاه خانواده انجام میشود. در صورتی که پرونده به خواسته طلاق در دادگاه مطرح باشد، دادگاه باید تکلیف اجرت المثل را تعیین کند.